25 July 2024

Uppdatering: Skattereduktion och stödtjänster vid batteriinstallation – det här gäller

Den 4 juli 2024 publicerade Skatteverket ett uppdaterat ställningstagande angående skattereduktion för installation av batterier som används för att lagra egenproducerad el. Detta ställningstagande ersätter ett tidigare ställningstagande från januari 2024. Den största förändringen ligger i att skattereduktion nu kan medges även om batterierna används delvis för andra ändamål, såsom stödtjänster eller elprisarbitrage, så länge de också används för att lagra egenproducerad el.

Den övergripande frågan som Skatteverket har hanterat är om skattereduktion för installation av batterier kan beviljas även om dessa batterier, utöver att lagra egenproducerad el, används för aktiviteter som stödtjänster eller elprisarbitrage. Stödtjänster kan innefatta att batterier används för att stabilisera elnätet, medan elprisarbitrage innebär att köpa el när den är billig och sälja när priserna är högre.

Enligt inkomstskattelagen kan skattereduktion ges för installationer som är hänförliga till småhus eller bostadsrätter som ägs av den som begär skattereduktion. Detta inkluderar installationer av solcellssystem och system för lagring av egenproducerad el. För att kvalificera för skattereduktion måste batterierna vara kopplade till en anläggning för egenproduktion av förnybar el och bidra till att lagra elenergi för senare användning inom fastigheten.

I sitt ställningstagande framhåller Skatteverket att den huvudsakliga avsikten med skattereduktionen för grön teknik är att främja hushållens produktion och lagring av förnybar el. Genom att installera batterier som lagrar egenproducerad el kan hushållen minska sitt beroende av el från icke-förnybara källor. Därför anser Skatteverket att installationer av batterier som används för att lagra egenproducerad el, även om de delvis används för andra ändamål, fortfarande bör kvalificera för skattereduktion. Detta uppdaterade ställningstagande innebär att fler fastighetsägare kan kvalificera för skattereduktion för sina installationer av batterier, även om dessa används för att generera extra inkomster genom stödtjänster eller elprisarbitrage. Det skapar större flexibilitet för hushållen att dra nytta av sina investeringar i grön teknik samtidigt som de får ekonomiskt stöd för att minska sitt klimatavtryck.

 

Slutsats Skatteverkets nya ställningstagande reflekterar en vilja att anpassa skattereduktionen för grön teknik till verklighetens behov och utmaningar. Genom att tillåta en viss grad av kommersiell användning av batterier, utan att förlora rätten till skattereduktion, kan fler hushåll motiveras att investera i förnybar energi och därmed bidra till en grönare framtid.

Läs mer

Hur solceller stärker din hållbarhetsrapportering i enlighet med CSRD

Den europeiska marknaden ställer allt högre krav på hållbarhet och transparens, särskilt genom EU:s nya lagstiftning för företags hållbarhetsrapportering. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som trädde i kraft i januari 2023, är en central del i EU:s strategi för att skynda på övergången till en hållbar ekonomi. Genom detta direktiv måste fler företag än tidigare rapportera om sina hållbarhetsåtgärder och miljöpåverkan. Att investera i solceller kan vara en effektiv åtgärd för företag att både förbättra sin hållbarhetsprofil och uppnå positiva resultat i sin rapportering. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i hur solceller kan bidra till att stärka företagens hållbarhetsrapportering enligt CSRD och dess tillhörande European Sustainability Reporting Standards (ESRS), samt vilka andra fördelar en solcellsinstallation kan ge.

Sigenergy- Framtidens energilösning

Den produkt vi rekommenderar till våra kunder är från leverantören Sigenergy, som utvecklat ett AI-optimerat energilagringssystem med många funktioner i ett. Sigenstor hjälper dig att uppnå energioberoende med maximal effektivitet, besparingar och flexibilitet. Läs mer om batteriets fulla funktionalitet här: 

Komplettera din solcellsanläggning med ett batteri

Maximera värdet av din solcellsanläggning genom att komplettera med ett batteri. Ett batteri kopplat till solenergi kan i användas för att höja din egenanvändning, eller för att ansluta mot stödtjänst.

Välj Rätt Batteri för Din Solcellsanläggning: Viktiga Funktioner att Tänka På

För att få ut det mesta av din investering är det viktigt att välja ett batteri med rätt funktioner som passar dina behov. Här går vi igenom några av de viktigaste egenskaperna att tänka på när du väljer batteri för din solcellsanläggning.

Vill du veta mer?