15 March 2023

Elavtal- vad ska jag välja?

Som kund till ett elbolag har du möjlighet att välja mellan olika typer av elavtal. Men vilket passar dig som kund bäst och vad är skillnaden? Här kommer en guide från oss på Kopernicus:

Elavtal med fast pris
Med ett elavtal med fast pris så binder du upp dig på ett bestämt elpris under en viss period. Du är på så vis trygg mot eventuella höjningar av elpriset, men du går även miste om elpriset skulle sänkas. Detta är en rekommenderad lösning om du önskar att veta vad ditt elpris kommer vara de närmsta åren.

Elavtal med rörligt pris
Till skillnad från ett fast pris-elavtal så kan dina elpris förändras åt det både positiva och negaiva håller. Med ett rörligt elpris följer din elräkning svängningarna och priset sätts efter det genomsnittliga spotpriset på Nord Pool under månaden.

Elavtal med timpris
Med ett elavtal med timpris så förändras ditt elpris enligt Nord Pool, men skillnaden från ett vanligt rörligt avtal är att elpriserna förändras varje timme. Detta innebär att du över en dag kan få olika prissättningar på elen beroende på när du använder den. På senare tid har fler också börjat intressera sig för en tredje typ av abonnemang – elavtal med timpris.

Vilket ska jag välja?
Vilket av dessa avtal man ska använda sig av väldigt mycket upp till hur man kan styra sin användning av elen. Om du ej anpassar din användning av el enligt timpriserna så är det inte heller garanterat att du sparar pengar via ett timpris-avtal. Men om du istället kan anpassa din förbrukning enligt dessa timpriser, så kommer du sannolikt också kunna få en mer fördelaktig elkostnad.

Jag vill byta till ett annat elavtal- hur gör jag?
Du byter ditt avtal hos din nuvarande elbolag, men du kan även byta elbolag.

Läs mer

Solenergin får ett rejält uppsving tack vare nya krav från EU

De uppdaterade direktiven syftar till att minska koldioxidutsläppen, öka energieffektiviteten och främja övergången till förnybara energikällor, vilket gör solenergi till en central komponent i denna omställning. För företag och fastighetsägare innebär dessa krav inte bara att man måste ta större ansvar för sin klimatpåverkan, utan också att investeringar i solenergi blir ännu mer attraktiva. Genom att installera solceller kan företag både minska sina koldioxidutsläpp och uppfylla EU:s strängare regelverk, samtidigt som de får tillgång till fördelar som lägre energikostnader och en stärkt hållbarhetsprofil. Detta ökar företagets långsiktiga konkurrenskraft och bidrar till en grönare framtid.

Sigenergy- Framtidens energilösning

Den produkt vi rekommenderar till våra kunder är från leverantören Sigenergy, som utvecklat ett AI-optimerat energilagringssystem med många funktioner i ett. Sigenstor hjälper dig att uppnå energioberoende med maximal effektivitet, besparingar och flexibilitet. Läs mer om batteriets fulla funktionalitet här: 

Komplettera din solcellsanläggning med ett batteri

Maximera värdet av din solcellsanläggning genom att komplettera med ett batteri. Ett batteri kopplat till solenergi kan i användas för att höja din egenanvändning, eller för att ansluta mot stödtjänst.

Uppdatering: Skattereduktion och stödtjänster vid batteriinstallation – det här gäller

Batterier som är kopplade till stödtjänster är nu godkända för grön teknik. Nytt ställningstagande publicerat ifrån Skatteverket. Genom att installera batterier som lagrar egenproducerad el kan hushållen minska sitt beroende av el från icke-förnybara källor. Därför anser Skatteverket att installationer av batterier som används för att lagra egenproducerad el, även om de delvis används för andra ändamål, fortfarande bör kvalificera för skattereduktion. Detta uppdaterade ställningstagande innebär att fler fastighetsägare kan kvalificera för skattereduktion för sina installationer av batterier, även om dessa används för att generera extra inkomster genom stödtjänster eller elprisarbitrage.

Vill du veta mer?