31 July 2024

Komplettera din solcellsanläggning med ett batteri

Komplettera din solcellsanläggning med ett batteri

Solceller har blivit en alltmer populär investering för hushåll och företag som vill dra nytta av förnybar energi. Men för att verkligen maximera värdet av din solcellsanläggning, är det en smart idé att överväga att installera ett batteri. Här nedan presenteras hur ett solenergibatteri kan användas, och vilka fördelar som finns med de olika användningsområdena:

Fördelar med Egenanvändning

  1. Lagra din solel till när du behöver den: Med ett batteri kan du spara på den solel du producerar under dagen och använda den på kvällen och natten. Detta ger dig tillgång till egenproducerad energi även när solen inte är framme, och du kan välja att använda den lagrade elen vid specifika tider på dygnet, exempelvis när din elförbrukning är som högst.

  2. Minska effekttoppar: Effekttoppar uppstår när du använder mycket el, ofta på morgonen och kvällen. Genom att använda ett batteri för att hantera dessa toppar minskar du belastningen på elnätet och kan sänka dina elkostnader. Detta blir särskilt viktigt efter 2027 när effektavgifter införs i Sverige. Effektavgift innebär att du kommer få betala en högre avgift för att använda energi under dygnets effekttoppar. Genom att använda ett batteri under dessa period kommer du undvika dessa kostnader.

  3. Optimera elpriserna: Elprisarbitrage innebär att du utnyttjar skillnaderna mellan elpriser under dagen och natten. Genom att ladda ditt batteri när elpriserna är låga och använda den lagrade elen när priserna är högre kan du maximera värdet av ditt batterilager och sänka dina energikostnader.

Fördelar med Stödtjänst från Checkwatt

  1. Framtidssäkring Sveriges Elnät: Genom att koppla upp ditt batteri med med stödtjänst mot Checkwatt bidrar du till att framtidssäkra Sveriges elnät. När fler hushåll och företag väljer denna lösning, ökar det möjligheterna för ett flexiblare energisystem, som bättre kan hantera variationer i energiproduktion och konsumtion, något som blir allt viktigare i takt med att andelen förnybar energi i systemet ökar.

  2. Tjäna pengar genom att stötta elnätet: När du väljer att låta Checkwatt styra ditt batteri får du en ersättning från Svenska Kraftnät, och du får full översyn över anläggningens prestation via Checkwatts egna app.

Ta tillvara på skattereduktion 2024

När du installerar ett batteri på din privata fastighet så har du möjlighet att dra nytta av skattereduktion genom Grön Teknik. Under förutsättning att batteriet installeras som ett komplement till en solcellsanläggning, är du berättigad ett avdrag på 48,5% avdrag under 2024.

Avdraget fungerar precis som ROT och RUT, där reduktionen görs direkt på din faktura från oss.

Behåll Din Installationsgaranti med Kopernicus

Genom att välja Kopernicus som din partner för framtida batteriinstallationer kan du vara säker på att din 5-åriga installationsgaranti som du har med oss sedan tidigare förblir intakt. Och eftersom vi sedan tidigare vet vilka produkter du har installerade, kan vi anpassa produkterna utefter dina befintliga förutsättningar samt utifrån den användning du önskar. 

Att välja Kopernicus som din partner för att utöka din solcellsanläggning med batteri innebär att du får en helhetslösning med högsta kvalitet och trygghet. Kontakta oss idag för att få veta mer om hur du kan dra nytta av våra batterilösningar och samtidigt behålla din 5-åriga installationsgaranti.

Läs mer

Hur solceller stärker din hållbarhetsrapportering i enlighet med CSRD

Den europeiska marknaden ställer allt högre krav på hållbarhet och transparens, särskilt genom EU:s nya lagstiftning för företags hållbarhetsrapportering. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som trädde i kraft i januari 2023, är en central del i EU:s strategi för att skynda på övergången till en hållbar ekonomi. Genom detta direktiv måste fler företag än tidigare rapportera om sina hållbarhetsåtgärder och miljöpåverkan. Att investera i solceller kan vara en effektiv åtgärd för företag att både förbättra sin hållbarhetsprofil och uppnå positiva resultat i sin rapportering. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i hur solceller kan bidra till att stärka företagens hållbarhetsrapportering enligt CSRD och dess tillhörande European Sustainability Reporting Standards (ESRS), samt vilka andra fördelar en solcellsinstallation kan ge.

Sigenergy- Framtidens energilösning

Den produkt vi rekommenderar till våra kunder är från leverantören Sigenergy, som utvecklat ett AI-optimerat energilagringssystem med många funktioner i ett. Sigenstor hjälper dig att uppnå energioberoende med maximal effektivitet, besparingar och flexibilitet. Läs mer om batteriets fulla funktionalitet här: 

Uppdatering: Skattereduktion och stödtjänster vid batteriinstallation – det här gäller

Batterier som är kopplade till stödtjänster är nu godkända för grön teknik. Nytt ställningstagande publicerat ifrån Skatteverket. Genom att installera batterier som lagrar egenproducerad el kan hushållen minska sitt beroende av el från icke-förnybara källor. Därför anser Skatteverket att installationer av batterier som används för att lagra egenproducerad el, även om de delvis används för andra ändamål, fortfarande bör kvalificera för skattereduktion. Detta uppdaterade ställningstagande innebär att fler fastighetsägare kan kvalificera för skattereduktion för sina installationer av batterier, även om dessa används för att generera extra inkomster genom stödtjänster eller elprisarbitrage.

Välj Rätt Batteri för Din Solcellsanläggning: Viktiga Funktioner att Tänka På

För att få ut det mesta av din investering är det viktigt att välja ett batteri med rätt funktioner som passar dina behov. Här går vi igenom några av de viktigaste egenskaperna att tänka på när du väljer batteri för din solcellsanläggning.

Vill du veta mer?