13 October 2024

Hur solceller stärker din hållbarhetsrapportering i enlighet med CSRD

Den europeiska marknaden ställer allt högre krav på hållbarhet och transparens, särskilt genom EU
nya lagstiftning för företags hållbarhetsrapportering. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som trädde i kraft i januari 2023, är en central del i EU
strategi för att skynda på övergången till en hållbar ekonomi. Genom detta direktiv måste fler företag än tidigare rapportera om sina hållbarhetsåtgärder och miljöpåverkan. Att investera i solceller kan vara en effektiv åtgärd för företag att både förbättra sin hållbarhetsprofil och uppnå positiva resultat i sin rapportering.

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i hur solceller kan bidra till att stärka företagens hållbarhetsrapportering enligt CSRD och dess tillhörande European Sustainability Reporting Standards (ESRS), samt vilka andra fördelar en solcellsinstallation kan ge.


Vad är CSRD och ESRS?

CSRD ersätter det tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD) och utökar kraven på företags hållbarhetsrapportering. Under CSRD omfattas både börsnoterade och icke-noterade företag som uppfyller minst två av följande kriterier:

  • Över 250 anställda
  • Årsomsättning över 40 miljoner euro
  • Totala tillgångar över 20 miljoner euro

Med CSRD följer också ESRS, som ger företag riktlinjer för att rapportera sina åtgärder inom miljö (E), sociala frågor (S) och styrning (G) – områden som tillsammans utgör ESG-ramverket. Rapporteringen täcker allt från klimatpåverkan till arbetsvillkor, och hjälper investerare att bättre förstå företagens hållbarhetsprestationer.

Låt oss utforska hur installation av solceller kan förbättra företagets hållbarhetsredovisning och ge konkreta fördelar, i linje med CSRD och European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Hur solceller bidrar till förbättrad rapportering enligt CSRD

Att installera solceller är ett kraftfullt steg för att minska företagets koldioxidavtryck och kan ha en stor inverkan på hållbarhetsrapporteringen enligt CSRD och ESRS. Nedan följer några viktiga sätt som solenergi kan bidra till företagets hållbarhetsmål:

1. Minskade växthusgasutsläpp och förbättrad klimatredovisning

En viktig del i hållbarhetsrapporteringen under CSRD är redovisningen av växthusgasutsläpp (GHG) i Scope 1 (direkta utsläpp), Scope 2 (inköpt energi) och i vissa fall Scope 3 (utsläpp i värdekedjan). Genom att producera el med solceller minskar företagets beroende av fossila bränslen, vilket sänker dess Scope 2-utsläpp markant.

Företag kan dra nytta av solenergi för att:

  • Minska sina el- relaterade utsläpp: Solceller minskar behovet av inköpt el från icke-förnybara källor och förbättrar företagets redovisning av Scope 2.
  • Visa engagemang för klimatåtgärder: Genom att minska växthusgaser stärker företaget sin hållbarhetsprofil och visar att det tar aktiva steg för att uppfylla EU
    klimatmål.

2. Ökad användning av förnybar energi

Enligt ESRS E1 (klimatförändringar) och ESRS E5 (resurseffektivitet och cirkulär ekonomi) förväntas företag investera i och använda mer förnybar energi. Solceller bidrar direkt till detta genom att öka andelen förnybar energi i verksamheten.

Genom att rapportera denna övergång till förnybar energi kan företag visa:

  • Förbättrad energieffektivitet: Genom att minska beroendet av externa energileverantörer förbättrar solceller företagets energieffektivitet.
  • Åtgärder för en cirkulär ekonomi: Investeringar i förnybar energi kan kopplas till företagets arbete för resurseffektivitet och hållbar teknologi.

3. Uppfyllande av DNSH-principen

Under EU: s taxonomiramverk måste företag säkerställa att deras verksamheter inte orsakar betydande skada på andra miljömål, enligt principen "Do No Significant Harm" (DNSH). Solenergi anses vara en taxonomiförenlig aktivitet, vilket innebär att det inte medför skadliga effekter på andra miljömål och därmed kan räknas som en hållbar investering.

 

4. Investering i långsiktig hållbar teknik

Företag måste rapportera sina investeringar i hållbar teknik enligt ESRS, och en solcellsanläggning är ett tydligt exempel på en sådan lösning. Genom att installera solceller visar företaget att det gör långsiktiga investeringar för att minska sin klimatpåverkan och förbättra sin hållbarhetsredovisning, vilket ger en positiv signal till investerare och andra intressenter.

5. Hantering av energirisker och klimatanpassning

Solceller bidrar också till riskhanteringen genom att minska företagets beroende av fossila bränslen och fluktuerande energipriser. Denna typ av investering kan ses som en del av företagets övergripande klimatanpassningsstrategi, där man minskar sårbarheten för framtida energikris och klimatrelaterade risker.

Solceller som hållbar investering enligt EU-taxonomin

För att uppfylla EU-taxonomins hållbarhetskriterier måste företag visa att deras aktiviteter bidrar till minst ett av sex miljömål, till exempel att minska klimatförändringarna, samt att de inte orsakar betydande skada på andra miljömål. Solcellsinstallationer uppfyller dessa krav och kan därför klassas som en hållbar investering under taxonomin. Detta gör det möjligt för företag att redovisa förbättrade kapitalutgifter (CapEx) och operativa utgifter (OpEx) inom hållbarhetsrapporteringen, vilket är attraktivt för investerare.

Sammanfattning: Solceller stärker din hållbarhetsprofil

För företag som omfattas av CSRD är installationen av solceller en praktisk och långsiktig åtgärd för att förbättra hållbarhetsrapporteringen. Genom att minska utsläppen, öka användningen av förnybar energi och uppfylla taxonomikriterierna bidrar solceller till att stärka företagets hållbarhetsstrategi och konkurrenskraft i en alltmer hållbarhetsdriven marknad.

Investering i solenergi visar inte bara på ett starkt engagemang för klimatåtgärder utan ger också ekonomiska fördelar genom minskade energikostnader och minskad exponering för energirisker. Därför är solceller ett viktigt verktyg för företag som vill ligga i framkant när det gäller hållbarhetsarbete och rapportering.

Läs mer

Sigenergy- Framtidens energilösning

Den produkt vi rekommenderar till våra kunder är från leverantören Sigenergy, som utvecklat ett AI-optimerat energilagringssystem med många funktioner i ett. Sigenstor hjälper dig att uppnå energioberoende med maximal effektivitet, besparingar och flexibilitet. Läs mer om batteriets fulla funktionalitet här: 

Komplettera din solcellsanläggning med ett batteri

Maximera värdet av din solcellsanläggning genom att komplettera med ett batteri. Ett batteri kopplat till solenergi kan i användas för att höja din egenanvändning, eller för att ansluta mot stödtjänst.

Uppdatering: Skattereduktion och stödtjänster vid batteriinstallation – det här gäller

Batterier som är kopplade till stödtjänster är nu godkända för grön teknik. Nytt ställningstagande publicerat ifrån Skatteverket. Genom att installera batterier som lagrar egenproducerad el kan hushållen minska sitt beroende av el från icke-förnybara källor. Därför anser Skatteverket att installationer av batterier som används för att lagra egenproducerad el, även om de delvis används för andra ändamål, fortfarande bör kvalificera för skattereduktion. Detta uppdaterade ställningstagande innebär att fler fastighetsägare kan kvalificera för skattereduktion för sina installationer av batterier, även om dessa används för att generera extra inkomster genom stödtjänster eller elprisarbitrage.

Välj Rätt Batteri för Din Solcellsanläggning: Viktiga Funktioner att Tänka På

För att få ut det mesta av din investering är det viktigt att välja ett batteri med rätt funktioner som passar dina behov. Här går vi igenom några av de viktigaste egenskaperna att tänka på när du väljer batteri för din solcellsanläggning.

Vill du veta mer?