30 November 2020

Ha koll på vad du köper

Beställare bör främst ställa krav på de här aspekterna:

- Brandsäkerhet. En del tillverkare har brandtestat sina produkter enligt Europeiska standarder(EN-standard), vilket enligt oss borde vara en kravställning hos beställaren av solceller. 

- Garantitider. Sektorn har generellt fokuserat mycket på garantier. Man måste se till att produktgarantierna harmoniserar med effektgarantierna och att garantierna är enkla att aktivera. Dessutom bör villkoren ha så få undantag som möjligt. Det är i dessa detaljer som problemen kan finnas. 

- Livscykelanalys. Miljömässig och social hållbarhet behöver lyftas fram som krav. Till exempel produceras 80% av solcellsindustrins kisel med mycket stora CO2-utsläpp och en tredjedel med tvivelaktiga arbetsvillkor. CO2-utsläppen från en sådan solcell kan över dess livstid bli så höga som 50g/kWh. Flera länder hanterar i dag detta genom att ställa krav på CO2/kWh i offentliga upphandlingar.

- Motståndskraft mot det nordiska klimatet. Klarar solcellerna ett rejält snötäcke, hagel eller en storm? Det finns tillverkare som genomfört oberoende tester även av detta. Det är också bra att känna till att det finns två olika tekniker för att tillverka solceller varav de så kallade glas/glas är mycket mer tåliga. Att de har glas på både över- och undersidan gör att de klarar högre belastning och stänger ute fukt.

- Utbildade installatörer. Det går både att kräva in referenser och att se till att installatörerna utbildats av tillverkaren av solcellerna som ska installeras.

Läs hela debattartikeln här:
https://www.byggindustrin.se/alla-nyheter/debatt/vilda-vastern-rader-pa-solcellsmarknaden/

 

 

Läs mer

Solenergin får ett rejält uppsving tack vare nya krav från EU

De uppdaterade direktiven syftar till att minska koldioxidutsläppen, öka energieffektiviteten och främja övergången till förnybara energikällor, vilket gör solenergi till en central komponent i denna omställning. För företag och fastighetsägare innebär dessa krav inte bara att man måste ta större ansvar för sin klimatpåverkan, utan också att investeringar i solenergi blir ännu mer attraktiva. Genom att installera solceller kan företag både minska sina koldioxidutsläpp och uppfylla EU:s strängare regelverk, samtidigt som de får tillgång till fördelar som lägre energikostnader och en stärkt hållbarhetsprofil. Detta ökar företagets långsiktiga konkurrenskraft och bidrar till en grönare framtid.

Sigenergy- Framtidens energilösning

Den produkt vi rekommenderar till våra kunder är från leverantören Sigenergy, som utvecklat ett AI-optimerat energilagringssystem med många funktioner i ett. Sigenstor hjälper dig att uppnå energioberoende med maximal effektivitet, besparingar och flexibilitet. Läs mer om batteriets fulla funktionalitet här: 

Komplettera din solcellsanläggning med ett batteri

Maximera värdet av din solcellsanläggning genom att komplettera med ett batteri. Ett batteri kopplat till solenergi kan i användas för att höja din egenanvändning, eller för att ansluta mot stödtjänst.

Uppdatering: Skattereduktion och stödtjänster vid batteriinstallation – det här gäller

Batterier som är kopplade till stödtjänster är nu godkända för grön teknik. Nytt ställningstagande publicerat ifrån Skatteverket. Genom att installera batterier som lagrar egenproducerad el kan hushållen minska sitt beroende av el från icke-förnybara källor. Därför anser Skatteverket att installationer av batterier som används för att lagra egenproducerad el, även om de delvis används för andra ändamål, fortfarande bör kvalificera för skattereduktion. Detta uppdaterade ställningstagande innebär att fler fastighetsägare kan kvalificera för skattereduktion för sina installationer av batterier, även om dessa används för att generera extra inkomster genom stödtjänster eller elprisarbitrage.

Vill du veta mer?