15 October 2022

Elbist, effektbrist och kapacitetsbrist – vad innebär dessa begrepp?

Vad innebär elbrist?

Om man som land inte längre kan ombesörja elbehovet via egen produktion eller import så råder det vi kallar elbrist. Begreppet kan i vissa fall användas felaktigt, då man t.ex. diskuterar Sveriges underskott av elproduktion, alternativt att Sveriges elledningar inte räcker till för att överföra kraften. I denna typ av diskussion är den i själva verket effektbrist och kapacitetsbrist man diskuterar.

Råder det elbrist i Sverige idag?

Nej, men det kan vissa perioder under året vara tillfällig lokal elbrist, vilket medför att vi under dessa perioder importerar el. Under majoriteten på året så exporterar dock Sverige el till andra länder.

Vad innebär kapacitetsbrist och har vi detta problem i Sverige?

Då den mesta elen i Sverige produceras i norr och används i söder behöver Sverige ha en hög kapacitet i ledningar som möjliggör överföring av grön och hållbar el, vilket är ett problem i dagsläget. Därav råder det en kapacitetsbrist i Sveriges elnät, vilket medför att vi trots stor produktion i Norr behöver importera dyr el från andra länder i Södra Sverige.

Vad innebär effektbrist?

Effektbrist uppstår när behovet av el i ett område överstiger den mängd el som kan produceras för stunden. Effektbrist handlar alltså inte om hur mycket el som kan produceras totalt över en längre period – utan om hur mycket som produceras vid en viss tidpunkt.

Vad är solenergins roll?

Med solpaneler på din fastighet minskar du den mängden el du köper från nätet, och det överskott du inte själv använder går ut till användare i din närhet. Solenergi är därför inte bara en smart investering för din plånbok, utan du bidrar också till öka andelen grön elproduktion i Sverige.

Läs mer

Solenergin får ett rejält uppsving tack vare nya krav från EU

De uppdaterade direktiven syftar till att minska koldioxidutsläppen, öka energieffektiviteten och främja övergången till förnybara energikällor, vilket gör solenergi till en central komponent i denna omställning. För företag och fastighetsägare innebär dessa krav inte bara att man måste ta större ansvar för sin klimatpåverkan, utan också att investeringar i solenergi blir ännu mer attraktiva. Genom att installera solceller kan företag både minska sina koldioxidutsläpp och uppfylla EU:s strängare regelverk, samtidigt som de får tillgång till fördelar som lägre energikostnader och en stärkt hållbarhetsprofil. Detta ökar företagets långsiktiga konkurrenskraft och bidrar till en grönare framtid.

Sigenergy- Framtidens energilösning

Den produkt vi rekommenderar till våra kunder är från leverantören Sigenergy, som utvecklat ett AI-optimerat energilagringssystem med många funktioner i ett. Sigenstor hjälper dig att uppnå energioberoende med maximal effektivitet, besparingar och flexibilitet. Läs mer om batteriets fulla funktionalitet här: 

Komplettera din solcellsanläggning med ett batteri

Maximera värdet av din solcellsanläggning genom att komplettera med ett batteri. Ett batteri kopplat till solenergi kan i användas för att höja din egenanvändning, eller för att ansluta mot stödtjänst.

Uppdatering: Skattereduktion och stödtjänster vid batteriinstallation – det här gäller

Batterier som är kopplade till stödtjänster är nu godkända för grön teknik. Nytt ställningstagande publicerat ifrån Skatteverket. Genom att installera batterier som lagrar egenproducerad el kan hushållen minska sitt beroende av el från icke-förnybara källor. Därför anser Skatteverket att installationer av batterier som används för att lagra egenproducerad el, även om de delvis används för andra ändamål, fortfarande bör kvalificera för skattereduktion. Detta uppdaterade ställningstagande innebär att fler fastighetsägare kan kvalificera för skattereduktion för sina installationer av batterier, även om dessa används för att generera extra inkomster genom stödtjänster eller elprisarbitrage.

Vill du veta mer?