Wrångarps Gård är självförsörjande genom solenergi

I närheten av Laholm hittar vi Wrångarps Gård. Hit kanske smaklökarna har fört dig eftersom gården tidigare odlade sparris och bakade spettekaka. Numera odlar familjen Lidebjer bland annat vete, raps, korn och ärtor på åkermarken. Till gården hör också 40 hektar skog. Att 140 solpaneler nu pryder maskinhallen är ingen slump då funderingarna kring solceller funnits länge.

 

 

Solcellsanläggning:
Lantbruk, Wrångarps gård:
140 st Solarwatt panel classic paneler
48 000 kWh/år
50,5 kW

 

Wrångarps Gårds bästa tips till dig som funderar på solceller:

  1. Ta reda på fakta, googla och läs artiklar.
  2. Var inte rädd att ställa "dumma frågor".
  3. Välj kunskap och bemötande framför pris.

 

kopernicus-sony-23.jpg

Nyfikenheten på solceller hade funnits länge hos Familjen Lidebjer

Per-Magnus Lidebjer med familj hade länge funderat på solenergi innan de slog sak i saken. När nyfikenheten till sist tog över för några år sedan så gjordes arbetet grundligt. Per-Magnus googlade, läste artiklar och bad om offerter från tio-talet olika leverantörer. 
-"Där blev det tydligt att företagen räknar väldigt olika, säger Per-Magnus. Det blev svårt för mig att jämföra bolagen med varandra men det var bara Kopernicus som hade räknat på hela maskinhallens tak. Kopernicus var också en av de få som kom ut på plats, mätte noggrant och lyssnade på våra önskemål", förklarar han. Detta var anledningen till att han till slut valde Kopernicus som leverantör. 

 

 

"Vi ville att det skulle se snyggt och prydligt ut" 


Tanken med solpanelerna var inte bara att minska elkostnaderna och vara ett aktivt miljöval enligt Per- Magnus Lidebjer, det var också viktigt att det såg snyggt och prydligt ut. Familjen valde därför svarta glaspaneler till ett svart plåttak och det var viktigt för dem att det inte skulle finnas några synliga kablar. 

 

Allt drivs med solel
kopernicus-drönare-29.jpg (1)

Wrångarps Gård betalade inga elräkningar under 2022! 

När anläggningen var nyinstallerad tyckte Per-Magnus Lidebjer att det var kul att se mängden producerad energi. "Som jag minns det betalade vi inga elräkningar under 2022, utan vi var självförsörjande genom solcellsanläggningen" berättar Per-Magnus. "Det känns himla bra att kunna påverka gårdens ekonomi genom solen, och även om investeringen inte betalar sig direkt så finns den här för kommande generationer".